preskoči na sadržaj
Vijesti

Učenici napravili automatsko školsko zvono

Ideja o zamjeni dosadašnjeg „ručnog“ zvonjenja automatskim školskim zvonom u našoj školi poprilično je stara i nikada nije bila realizirana zbog nedostatka financijskih sredstava. Pojavom Arduino platforme izrada korisnih elektroničkih uređaja postala je lakša i financijski pristupačnija no ikada.


Prve korake u izradi automatskog školskog zvona načinili su prošlogodišnji maturanti, a sada studenti elektrotehnike Bruno Sačarić i Ivan Srbljinović.

Dalje su ideju razrađivali braća Marin i Luka Meštrović, Vlaho-Josip Štironja i Mateo Kovačić koji su se malo zaigrali i programirali zvono koje svira melodiju Bratec Martin. Zamisao je jako dobra no na našim starim električnim zvonima po hodnicima neprimjenjiva. Na kraju je ipak u primjenu ušao program koji odrađuje klasično školsko zvono, a napisao ga  je Neven Jakopčić.

Za napajanje smo iskoristili punjač za mobitel koji je preko digitalnog timera uključen u strujnu mrežu. Digitalni timer smo zbog općenite nepouzdanosti punjača za mobitele (mogućnost izbijanja požara pri kvaru) programirali da napajanje sklopa uključuje u 8:00 do 19:01 sati radnim danom. Izvan tog vremena i preko vikenda sklop nema napajanje.

Razvodnu kutiju i kanalice za vodove je na zid postavio školski domar. Samu montažu Croduino 2 pločice i releja na postojeće prekidače za zvono odradio je profesor Zoran Kovač koji u školi i povremeno vodi Arduino radionice.

Da smo sve dijelove kupovali ukupni iznos bio bi oko 180 kn. Mi smo prošli puno  jeftinije jer nam je Croduino 2 pločicu donirao tata Miro Zdilar, a punjač za mobitel profesorica Gordana Pintarić-Kovač.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Zoran Kovač   datum: 20. 4. 2017.

 

Tražilica

 


Raspored sati

smiley


Učite s nama

Motivacija za učenje...
Učinkovito ponavljanje znanja (1. dio, 2. dio)
Učiti sam ili u ekipi?
Mobilna aplikacija za vježbanje zadataka NCVVO
Hrvatski na maturi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Tri stila učenja i savjeti glede toga...
Kako praviti bilješke
Jezični savjetnik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski u školi novi portal Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Bolje je hrvatski- Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski na državnoj maturi - mobilna aplikacija
Nikola Tesla- Nacionalni portal za učenje na daljinu
eLektire- besplatne knjige za učenike i nastavnike
Engleski jezik online - učite uz pomoć British Councila
freeCodeCamp - naučite kodirati
Besplatni online tečajevi na Harvardu
Generator državne mature


Za nastavnike

Korisni linkovi

Oglasna ploča
preskoči na navigaciju