preskoči na sadržaj
Vijesti

Noć knjige

U utorak, 26. travnja, u Gimnaziji Ivana Zakmadija Dijankovečkoga obilježila se manifestacija Noć knjige koja se održava već šestu godinu zaredom, no prvi put u našoj školskoj knjižnici. Riječ je o događaju kojim dajemo poticaj kulturi čitanja, potičemo razgovor o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga predstavlja ili treba predstavljati u suvremenom društvu.


Manifestacija se održala pod nazivom 'Križevački književnici, bivši učenici Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga'. U goste smo pozvali Ninu Orak, magistricu agronomije koja nam je govorila o svojoj knjizi Pas Doki, zatim Petra Babića, profesora hrvatskog jezika i književnosti, nagrađivanog autora brojnih knjiga i priča te Nikolu Turkalja, mladog autora zbirke pjesama Menuet za svijet.

      

Voditeljice su bile sestre Andreja i Ana Bratić koje su na vrlo zanimljiv način razgovarale i predstavile naše goste. Razgovarale su s našim gostima u obliku intervjua i tako saznale nešto više o njihovim počecima u pisanju, životu općenito, kako je došlo do objavljivanja njihovih knjiga, pišu li i danas, planiraju li još nešto objaviti i slično.

Nina Orak rođena je 1990. godine, bivša je učenica Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga. Diplomirala je agronomiju u Zagrebu 2015. godine. Kao učenica trećeg razreda osnovne škole i velika ljubiteljica životinja, započela je pisati knjigu Pas Doki koju je završila u dobi od 14 godina. Ta je knjiga za sada njen jedini roman, a Nina nam je rekla kako i dalje piše, no zasad ne zna hoće li još nešto objavljivati.

Petar Babić diplomirao je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je knjigu Abecedarij (1997), roman-novine Babylondon (2001), memento Sveti Marko Križevčanin (2005.) i knjigu proze Pet autora traži naslov (2006.). Dobitnik je nagrada za kratke priče Pričigin,  kratke priče satire Slavko Kolar, Galovićeve jeseni, Karlovački književni krug, Nagrade Stjepan Kranjčić, uvršten je u antologiju književnosti devedesetih (Igor Štiks, Dalibor Šimpraga: 22 u hladu) i knjigu kritika Seada Begovića Književna otkrivanja. Prozu je objavljivao u brojnim časopisima i novinama: Republici, Vijencu, Večernjem listu, Karlovačkom listu, SamoTresu, Nagnućima te po internetskim portalima. Živi i radi u Križevcima kao profesor hrvatskog jezika gdje moderira književne večeri Poluvrijeme poezije.

Nikola Turkalj, inženjer građevine i autor zbirke pjesama Menuet za svijet, završio je Gimnaziju 2011. godine. Zbirka sadržava 80-tak pjesama socijalnih, pejzažnih i intimnih tema. Dočarava nam svoj doživljaj svijeta u kojem živi, svijet djetinjstva, prijateljstva i istinske ljubavi. Svaki se čitatelj zasigurno može poistovjetiti s Nikolinim stihovima i prepoznati slike vlastitog djetinjstva, sjećanje na njega. Ljubav mu je najveća inspiracija, a kroz cijelu zbirku pjesnik traga za toplim ljudskim osobinama i temeljnim vrijednostima života.

 

Večer smo posvetili i Marku Marciušu, križevačkom književniku i glazbenom producentu koji nas je napustio iznenada u 39. godini života. Marciuš je rođen 1978. u Zagrebu, u Križevcima je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Zagrebu 1996. na Filozofskom fakultetu upisuje studij kroatistike i pedagogije i počinje se intenzivno baviti pisanjem. Objavljuje kratke priče i osvrte u svim važnim domaćim književnim časopisima i magazinima, poput Vijenca i Zareza, a radovi su mu objavljivani i u zbirkama i antologijama hrvatske proze, poput Urbani vračevi (2005.), “Pet autora traži naslov” (2006.), Najbolje hrvatske priče – 2006., u izboru Miljenka Jergovića 2007, a pojavljuje se i kao tema diplomskog rada.

 

Nakon razgovora s trojicom naših bivših učenika, pozdravili smo i predstavili sadašnje učenike naše gimnazije koji vole pisanje i koji su već dosad nešto objavili. To su Hrvoje i Martin pleše koji su 2012. godine objavili knjigu, odnosno strip 'Sv. Marko Križevčanin'. S nama je bila i Marta Katavić, koja je 2015. godine objavila slikovnicu pod naslovom 'Nebeska tvornica'.

Na samom kraju, Ana je izvela monolog s kojim je ove godine nastupila na državnoj smotri LiDraNo. Publika se nakon programa mogla podružiti i porazgovarati s našim gostima te saznati od njih nešto više što ih možda zanima. 

Još jednom zahvaljujemo našim gostima i svima koji su ih došli pogledati i poslušati! 

Ana Bratić, 4.dPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ana Bratić   datum: 26. 4. 2017.

 

Tražilica

 


Raspored sati

smiley


Učite s nama

Motivacija za učenje...
Učinkovito ponavljanje znanja (1. dio, 2. dio)
Mobilna aplikacija za vježbanje zadataka NCVVO
Hrvatski na maturi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Tri stila učenja i savjeti glede toga...
Kako praviti bilješke
Jezični savjetnik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski u školi novi portal Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Bolje je hrvatski- Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski na državnoj maturi - mobilna aplikacija
Nikola Tesla- Nacionalni portal za učenje na daljinu
eLektire- besplatne knjige za učenike i nastavnike
Engleski jezik online - učite uz pomoć British Councila
freeCodeCamp - naučite kodirati
Besplatni online tečajevi na Harvardu
Generator državne mature


Za nastavnike

Korisni linkovi

Oglasna ploča
preskoči na navigaciju