preskoči na sadržaj
Vijesti

Odigrana predstava „San Ivanjske noći“

U četvrtak, 27. travnja u 18:00h, u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima odigrala se predstava, ulomak iz drame Williama Shakespearea „San Ivanjske noći“ koju su izvodili Dramska skupina Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga. Glavne i odgovorne za predstavu, tj. režija, bile su voditeljice dramske skupine, profesorice Sanela Starešec i Sanela Štubelj.


Uloge za predstavu bile su podijeljene na audiciji, koju je dramska skupina organizirala. Svi prisutni članovi grupe glasali su za onoga ili onu kojeg/koju su smatrali boljim/boljom. Pa su tako uloge bile raspoređene ovako: Niko Vratilo – Bruno Katavić, Petar Dunja – Dorian Dubravec, Roco Gladnica – Larisa Božić, Franjo Frula – Anja Petić, Toma Gubac – Marta Katavić, stolar Spretko – Luka Knapić, pripovjedačica – Mihaela Stručić, Vile – Magdalena Lauš, Leonarda Ljutić, Lucija Mušlek, Mihaela Slunjski, šaptačica – Lorenia Jantolek.

Profesorica Sanela Štubelj objasnila nam je kako su došli na ideju i zašto su odabrali izvoditi baš tu predstavu: „Ideju što raditi dala nam je prof. Martina Majdak, bivša školska knjižničarka, a sadašnja knjižničarka Gradske knjižnice "Franjo Marković". Ideja joj je pala na pamet, jer je htjela povezati Veliko križevačko spravišće s nekim dramskim tekstom. Poveznica je bilo vjenčanje Julćeka i Tilćike, koje se redovito uprizoruje na Spravišću s nekim drugim vjenčanjem. Budući da i na Spravišću glume naturščici, glumci - amateri, prof. Majdak je sinulo da bi mogli uzeti ulomak iz "Sna Ivanjske noći" u kojem obrtnici, dakle također glumci - amateri spremaju predstavu za vojvodino vjenčanje.“

Doznajemo da su Marta Katavić i Mihaela Slunjski bile zadužene za izradu rekvizita, jer su profesorice prepoznale njihov umjetnički dar i kreativnost. U osmišljavanju kostima sudjelovali su svi, a ideju su dobili tražeći slike na internetu.

Profesorica Sanela ističe kako su glumci bili redoviti na probama. Žrtvovali su slobodne dane i proljetne praznike kako bi svaki dan bili na probama po nekoliko sati. Svi su se puno trudili i vježbali i slušali upute. Kaže kako kod organizacije nije sve išlo glatko, ali su uspjeli riješiti sve detalje i da treba imati samo dobre živce, sve što se zakomplicira, na kraju se i otkomplicira.

Glumice Marta Katavić i Anja Petić rekle su kako na probama uopće nije bilo naporno jer je svaka proba bila puna smijeha, kao i sama predstava, odlično društvo i smiješan tekst zagarantirao im je zabavu na svakoj od proba i ističu kako im je bio užitak raditi na predstavi.

Mihaela Slunjski nadodala je da su sve radili zajedno, bili su složni, davali su savjete i ideje jedni drugima ako je trebalo nešto popraviti.

Nastup i predstava oduševili su mnogobroju publiku, cijela dvorana bila je napunjena, gledatelji su se nasmijali do suza i izrazili veliko oduševljenje što su pokazali i gromoglasnim pljeskom na kraju same predstave.

Dramskoj skupini želimo još puno uspješnih predstava, da i dalje nastave puniti dvorane i dobro zabavljati publiku!

Ana Bratić, 4.dPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ana Bratić   datum: 28. 4. 2017.

 

Tražilica

 


Raspored sati

smiley


Učite s nama

Motivacija za učenje...
Učinkovito ponavljanje znanja (1. dio, 2. dio)
Mobilna aplikacija za vježbanje zadataka NCVVO
Hrvatski na maturi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Tri stila učenja i savjeti glede toga...
Kako praviti bilješke
Jezični savjetnik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski u školi novi portal Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Bolje je hrvatski- Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski na državnoj maturi - mobilna aplikacija
Nikola Tesla- Nacionalni portal za učenje na daljinu
eLektire- besplatne knjige za učenike i nastavnike
Engleski jezik online - učite uz pomoć British Councila
freeCodeCamp - naučite kodirati
Besplatni online tečajevi na Harvardu
Generator državne mature


Za nastavnike

Korisni linkovi

Oglasna ploča
preskoči na navigaciju