preskoči na sadržaj
Vijesti

Međunarodni dan darivanja knjiga

U organizaciji Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga, 14. veljače provedena je akcija sakupljanja knjiga izvan lektire za školsku knjižnicu OŠ Sidonije Rubido Erdödy. Akcija je trajala od 1. do 14. veljače 2017.


Ideja je bila da veliki učenici, tj. srednjoškolci križevačkih srednjih škola darivaju malene, odnosno osnovce iz Gornje Rijeke. Knjige u njihovoj knjižnici su jako stare, raspadaju se, a i nema ih dovoljno.

Kao završetak akcije u čitaonici stručnih časopisa Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci 14. veljače održano je večernje književno druženje uz tekstove ljubavne tematike koje su čitali i izvodili učenici: Anja Petić, Bruno Katavić, Neven Jakopčić, Nera Kovač iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, zatim Dorian Copak, Lorena Golub iz SŠ "Ivan Seljanec" Križevci te Fabijan Lončar iz Srednje gospodarske škole.

Lorena i Dorian čitali su ulomak iz romana Ivana Kušana „Ljubav ili smrt“, Fabijan je pak čitao pismo Petra Zrinskog Ani Katarini Zrinskoj,  Anja i Bruno ulomak iz drame Williama Shakespearea „Rosalinda i Orlando, kako vam je drago“, Neven je izvodio „Marinette“, „Jur nijedna na svit vila“ original verziju i preradu Luke Paljetka „Belle dame sans merci“. Anja je pročitala original verziju „Belle dame sans merci“, a Nera je čitala „Jur nijedna na svit vila“ modernu verziju Luke Paljetka. Na samome kraju Lorena je pročitala i svoju pjesmu, koju je napisala baš na temu Valentinova na izvornoj kajkavštini!

Učenici su rado pomogli i sudjelovali, a kažu kako je sama akcija bila odlična ideja. „Mislim da je to bila super ideja i da bi takvo nešto mogli organizirati svake godine za neku drugu školu. Akcija možda nije bila dovoljno oglašena, uglavnom samo srednje škole. Ali sve u svemu, jako je lijepo da smo takvo nešto napravili!“ rekla je Anja.

Knjige je u ime OŠ Sidonije Rubido Erdödy u gradskoj knjžnici na svečanosti preuzela knjižnjičarka Jelena Miklečić i rekla nam nešto o samoj akciji: „Učenici križevačkih srednjih škola darivali su knjige koje su nekoć čitali i bile su im drage u djetinjstvu i sakupili 54 knjige. Među darovanim knjigama našlo se 10 slikovnica za one najmlađe učenike, ali i 5 lektirnih naslova. Osim srednjoškolaca, darivao nas je i Ogranak Matice hrvatske Križevci i poklonio nam 15 vrijednih knjiga koje ćemo uvrstiti u zavičajnu zbirku knjižnice. Ovaj dar razveselio je učenike i učitelje OŠ Sidonije Rubido Erdödy i obogatio skromnu zbirku školske knjižnice. Knjižnični fond je zastario, nedovoljan je broj lektirnih naslova, velik broj knjiga je dotrajao, ali ih ne možemo otpisati jer nemamo financijskih mogućnosti za kupnju novih pa učenici često posuđuju knjige kojima nedostaju listovi ili su polijepljene, pošarane, prljave i sl. Prioritet nam je nabava lektire jer ona je dio nastavnog procesa i rijetko smo u mogućnosti nabavljati knjige izvan lektire, stoga nam je ova akcija i više nego dobrodošla. U ime učenika i učitelja OŠ Sidonije Rubido Erdödy zahvaljujemo svima koji su otvorili svoja srca i darovali nam ovaj vrijedan dar!“

Ana Bratić, 4.dPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ana Bratić   datum: 21. 2. 2017.

 

Tražilica

 


Raspored sati

smiley


Učite s nama

Motivacija za učenje...
Učinkovito ponavljanje znanja (1. dio, 2. dio)
Učiti sam ili u ekipi?
Mobilna aplikacija za vježbanje zadataka NCVVO
Hrvatski na maturi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Tri stila učenja i savjeti glede toga...
Kako praviti bilješke
Jezični savjetnik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski u školi novi portal Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Bolje je hrvatski- Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski na državnoj maturi - mobilna aplikacija
Nikola Tesla- Nacionalni portal za učenje na daljinu
eLektire- besplatne knjige za učenike i nastavnike
Engleski jezik online - učite uz pomoć British Councila
freeCodeCamp - naučite kodirati
Besplatni online tečajevi na Harvardu
Generator državne mature


Za nastavnike

Korisni linkovi

Oglasna ploča
preskoči na navigaciju