preskoči na sadržaj
Vijesti

Održano predavanje "Proljeće i ptice selice"

U srijedu, 12. travnja, naša škola ugostila je svog bivšeg učenika Josipa Turkalja koji je održao predavanje pod nazivom "Proljeće i ptice selice".  Josip je na Biološkom odsjeku PMF-a u Zagrebu obranio diplomski zadatak „Struktura zajednica ptica ritskih šuma i plantaža topole u Specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje“ te time stekao titulu magistara ekologije i zaštite prirode (mag. oecol. et prot. nat.). 


Više puta boravio je u NP Yellowstone i aktivno se bavi ornitologijom. U našoj školi 2015. godine je još kao student održao predavanje o pticama pod nazivom „Recentni dinosauri“ i vodio je dva puta terensku nastavu s monitoringom ptica u Šopronu i Guščerovcu za učenike.

Josip je u vrlo zanimljivom predavanju ukratko objasnio osnovne stvari o pticama, njihovom životu, kretanju, glasanju, ali i o samom proučavanju.

Započeo je pričom o tome zašto ptice migriraju, a razlog je vrlo jednostavan i očit: u potrazi su za hranom i mjestom gniježđenja. Postoji nekoliko vrsta migracija: sezonske migracije - uz koju nam je predstavio ptice Crnu lunju i Grmušu čevrljinku, u kružne migracije spada ptica Rusi svračak, Eja strnjarica pripada skupini ptica s latitudinalnom migracijom, kod longitudinalnih migracija upoznali smo pticu Tamnoleđi galeb, a kod visinskih migracija prikazao nam je ptice Alpski popić i Zidarčak. Spomenuo je i objasnijo još ostale vrste migracija, a neke od njih su: nomadske, eruptivne, disperzijske, drift...

Druga tema bila je o tome kako ptice navigiraju. Govorio je o nekim opasnostima migracije ptica od kojih su najčešće iscrpljenost ptica, manjak potrebne hrane, loše vrijeme koje ih može snaći na putu, predatori i ljudski faktor (krivolov).

Upoznao nas  je i sa samim proučavanjem ptica. Ptice se mogu obilježiti i pratiti prstenovanjem, pomoću GPS-uređaja ili transmitera.

Tijekom cijelog predavanja, učenici su mogli sudjelovati i postavljati pitanja o svemu što ih je zanimalo vezano uz temu ptica. Mogli su i pogledati, proučiti i pročitati nešto o pticama iz atlasa koji je Josip donio sa sobom pod nazivom „Atlas selidbe ptica Hrvatske“. Zanimljivo je to da je taj atlas nastao nakon 100 godina proučavanja.

Predstavio nam  je i internetsku stranicu eBird koja je osnovana 2002. godine. Stranica pruža bogate izvore podataka za osnovne informacije o brojnosti ptica i distribuciji na različitim prostornim i vremenskim skalama. Prikazao nam je animaciju migracije ptica kroz jednu godinu.

Objasnio je kako se i učenici mogu priključiti i pomoći u proučavanju ptica preko internetske stranice Spring Alive. Spring Alive je međunarodni projekt s ciljem da se potakne interes djece za prirodu, za migracijske vrste, da sudjeluju u akcijama za zaštitu ptica i drugih divljih životinja te da se priključe događajima organiziranim od strane raznih drugih BirdLife partnera.

Na samom kraju učenici su imali priliku čuti kako se glasaju ptice Čiopa i Pčelarica.

Veliko hvala Josipu na gostovanju i poučnom predavanju. Želimo mu puno uspjeha u daljnjem proučavajnu ptica i životu općenito! 

Ana Bratić, 4.dPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ana Bratić   datum: 13. 4. 2017.

 

Natječaji za učenike

HAK-ov natječaj za slogan i film na temu "Sigurnosni pojas u prometu" (1. nagrada 15.000 kn surprise)


Natjecanje


Europski kviz o novcu


Tražilica

 


Raspored sati

Učite s nama

Motivacija za učenje...
Mobilna aplikacija za vježbanje zadataka NCVVO
Hrvatski na maturi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Tri stila učenja i savjeti glede toga...
Kako praviti bilješke
Jezični savjetnik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski u školi novi portal Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Bolje je hrvatski- Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski na državnoj maturi - mobilna aplikacija
Nikola Tesla- Nacionalni portal za učenje na daljinu
eLektire- besplatne knjige za učenike i nastavnike
Engleski jezik online - učite uz pomoć British Councila
freeCodeCamp - naučite kodirati
Besplatni online tečajevi na Harvardu


Za nastavnike


Rječnik potkalničkog kraja

Riječ tjedna:

korišiti

Značenje: govoriti s visoka, praviti se važan
Mjesto: Šopron
Zabilježio: Ivan Koretić


Korisni linkovi

Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Anketa
Jesi li spremna/spreman za ispite državne mature?Oglasna ploča

Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
preskoči na navigaciju