preskoči na sadržaj

Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci

Login
Učenje i matura


Mobilna aplikacija za vježbanje zadataka NCVVO
Hrvatski na maturi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Jezični savjetnik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski u školi novi portal Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Bolje je hrvatski- Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Hrvatski na državnoj maturi - mobilna aplikacija
Nikola Tesla- Nacionalni portal za učenje na daljinu
eLektire- besplatne knjige za učenike i nastavnike
Engleski jezik online - učite uz pomoć British Councila
freeCodeCamp - naučite kodirati
Besplatni online tečajevi na Harvardu

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 3. 2014.

Ukupno: 436161
Ovaj mjesec: 5944
Ovaj tjedan: 213
Danas: 213
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Učenici naše škole sudjelovali na prvoj javnoj debati u Križevcima
Autor: Zoran Kovač, 5. 5. 2011.

Na poziv gospođe Tanje Baran, predsjednice Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, rado su se odazvale prof. Sanela Štubelj i školska knjižničarka Marina Vidović. Okupile su dvije skupine učenika za sudjelovanje na prvoj javnoj debati u gradu na temu „Hrvatski narodni preporod u Križevcima“.


Članovi prve skupine, Josip Martinčić, Rahela Marija Puljević i Petra Orehovački odlučili su se za naziv „Purgeri“, a članovi druge skupine Ivan Koretić, Lucija Crnčić i Kristina Tremski nazvali su se „Šljivari“. Priprema za debatu trajala je mjesec dana jer je građe za proučavanje bilo mnogo. Pri pronalasku relevantne građe učenicima je pomogla bibliografija prof. Suzane Knežević (školska knjižničarka na porodiljnom dopustu) i gospodina Lovre Janeša, ali i brojni savjeti prof. Ivana Peklića. Osim proučavanja građe, učenici su mnogo vremena utrošili na uvježbavanje govorničkih vještina i same strukture debate.  U pripremu debate uključila se i prof. Marija Milas koja je uz pomoć učenica Tiane Benko i Karle Trstenjak predstavila projekt svojih bivših učenika „Križevci u 19. stoljeću“. Prezentacija projekta poslužila je kao uvod u samu debatu koja je održana 19. travnja 2011. godine povodom Dana grada. Nakon prezentacije, publika je upoznata sa samom strukturom debate i tezom koju će zastupati afirmacijska skupina - „Križevčani imaju značajnu ulogu u Hrvatskom narodnom preporodu“.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo sačinjavali su: ravnatelj gimnazije prof. Josip Šikić, križevački gradonačelnik Branko Hrg, predsjednica Matice hrvatske, ogranak Križevci, mr. sc. Renata Husinec, župnik križevačke župe sv. Ane Krešimir Žinić te predsjednica povjerenstva, mentorica i trenerica u Hrvatskom debatnom društvu Vlatka Mihavec. S jednim glasom prednosti pobijedila je skupina „Šljivari“ koja je pobijala zadanu tezu. Vlatka Mihavec dala je stručnu analizu debate pohvalivši pripremljenost, znanje i vještinu križevačkih gimnazijalaca te ih potaknula na otvaranje prvoga debatnog kluba u Križevcima. Glazbeni doprinos debati dao je gimnazijalac Filip Kesteli koji je otpjevao dvije pjesme iz vremena Hrvatskoga narodnog preporoda. Na kraju svečanosti predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran zahvalila je svima na suradnji te podijelila izdanja Udruge svim sudionicima debate.

Marina Vidović

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju