2018-09-28 21:24:00

Prvi ovogodišnji Otvoreni sat biologije i kemije

U petak, 28. rujna 2018. godine, u 19 sati održan je prvi Otvoreni sat biologije i kemije u ovoj školskoj godini u organizaciji biološke i kemijske skupine te profesorice biologije i kemije Gordane Pintarić-Kovač. Na njemu su zainteresirani učenici mogli steći nove spoznaje iz područja biologije i kemije: o željezu, cinku, cirkoniju, nepački i stršljenu. Susret je završio kvizom znanja o predstavljenim temama.

Na početku Otvorenoga sata biologije i kemije profesorica Gordana Pintarić-Kovač okupljene je učenike ukratko informirala o željezu. Iz područja kemije predstavljene su još dvije teme. Ana Filipan (3. c) govorila je o cinku, a Josipa Kamenarić (4. c) o cirkoniju.

Biološke teme zastupljene toga petka bile su nepačka i stršljen. Nepačku, rod paprati iz porodice nepačkovki, prezentirala je Ena Belani (2. c), a nazočni su mogli proučiti uzorak plivajuće nepačke, plutajuće paprati rasprostranjene u Hrvatskoj. Petra Turković (1. c) i Maša Gagro (2. c) prisutne su učenike upoznale sa stršljenom, a imali su priliku vidjeti i po kojim se karakteristikama on razlikuje od ose. 

Nakon saslušanih izlaganja uslijedio je kviz znanja u kojem su okupljeni učenici mogli odmjeriti svoje snage o naučenome. Napeti dvoboj vodio se između dviju najboljih grupa u sastavu Tare Pavlinušić-Dominković i Ivane Harče te Lucije Kovačić i Vika Mjede, a naposljetku su pobijedili Lucija i Vik.

Ena Belani, 2. c


Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci