2018-10-25 23:59:00

Učenici 4. razreda posjetili križevačke sudove

U četvrtak 25. listopada 2018. na Europski dan pravosuđa brojni su hrvatski sudovi na poticaj Ministarstva pravosuđa organizirali Dan otvorenih vrata. Naši učenici četvrtih razreda, u pratnji profesorice Sanele Starešec Bilić, bili su u posjetu križevačkim sudovima: Stalnoj službi Prekršajnog suda i Stalnoj službi Općinskog suda. Učenici su se upoznali s povijesti sudovanja u Križevcima, sudjelovali u simuliranim sudskim raspravama, a posjetili su i zemljišnoknjižni odjel.

Učenicima je najprije bila prikazana simulacija sudske rasprave na Prekršajnom sudu na primjeru prekršaja u cestovnom prometu. Nekoliko je učenika sudjelovalo glumivši stranke u postupku, što je dodatno pobudilo njihov interes. Na taj su se način svi učenici aktivnije uključili u praćenje tijeka rasprave te su nakon toga postavili i nekoliko pitanja vezanih uz simuliranu raspravu. Raspravu na Prekršajnom sudu vodila je sudska savjetnica Matea Miloloža.

U organizaciji Općinskog suda učenicima je održano kratko predavanje o povijesti sudovanja u Križevcima koje je održala sutkinja Sonja Celovec Trivanović. Potom je učenicima bila prikazana simulacija sudskog postupka traženja odštete nakon prometne nesreće. Simulaciju rasprave vodila je sutkinja Višnja Fureš. Učenici su sa zanimanjem pratili simuliranu raspravu na kojoj je osim odvjetnica sudjelovao i svjedok. Nakon simulacije postavljali su pitanja o cijelom postupku.

Voditelj sudske pisarnice Darko Lugomer učenike je kratko upoznao s internetskim servisima koji građanima olakšavaju praćenje statusa njihovih predmeta na sudu, kao i pristup raznim drugim informacijama. Na kraju, učenici su posjetili i zemljišnoknjižni odjel gdje ih je voditelj Stjepan Blagaj upoznao s poslovima koji se obavljaju na ovome dijelu suda.

S obzirom na to da se učenici u četvrtom razredu kroz nastavu politike i gospodarstva upoznaju s djelovanjem institucija, a neki će možda i upisati studij prava, ovaj im je posjet bio izuzetno koristan.

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji.

Sanela Starešec Bilić, prof.


Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci