2018-11-29 23:55:00

Proveden Nacionalni ispit iz hrvatskoga jezika za 3. razrede

U našoj je gimnaziji u četvrtak, 29. studenoga 2018., održan Nacionalni ispit iz hrvatskoga jezika za učenike 3.a i 3.c razreda. Ispit je organizirao Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a za njegovu provedbu u našoj školi zaslužan je prof. Bruno Marinković, inače koordinator ispita državne mature.

Osim naše škole Nacionalnome ispitu pristupilo je još 214 drugih srednjih škola iz cijele Hrvatske. Cilj ispita jest utvrđivanje postignuća učenika u temeljnim znanjima i vještinama obrazovanja na nacionalnoj razini. Bitno je napomenuti da se ovi ispiti ne ocjenjuju, već njihovi rezultati služe školama i obrazovnom sustavu općenito za poboljšanje djelatnosti. I naša će škola dobiti rezultate o postignućima učenika, pomoću kojih će planirati svoj razvoj i pripremiti se za druge oblike vanjskoga vrednovanja.

Ispit su sačinjavala dva dijela, a svaki se pisao 90 minuta. Prvi dio sastojao se od razumijevanja zadanih tekstova i poznavanja jezika, dok se u drugom dijelu provjeravala vještina pisanja eseja na zadanu temu. Učenici su ovaj ispit shvatili kao dobro iskustvo i pripremu za nadolazeće ispite državne mature.

Andreja Bratić, 3.c


Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci