2018-12-08 23:55:00

Održane radionice kemije u našoj školi i Visokom gospodarskom učilištu

U subotu, 8. prosinca 2018. u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci i Visokom gospodarskom učilištu Križevci održane su radionice iz kemije za visoko motivirane srednjoškolske učenike naše županije.

Radionicu „Priprava indiga i bojenje pamučne krpice indigom“ i „Bojenje pamučne krpice para-crvenim“ održao je dr. sc. Tomislav Portada s Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba, a radionicu „Kinetika hidrolize saharoze“ Ilija Srpak, student 1. godine prirodnih znanosti na Sveučilištu u Cambridgeu, višestruki dobitnik olimpijskih medalja iz znanja. Radionice su održane u sklopu projekta „Kemijsko-inženjerske radionice“ koje dr. Portada provodi u okviru Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa.

Na radionicama je sudjelovalo 24 učenika iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci (voditeljica Gordana Pintarić-Kovač) i Gimnazije Fran Galović iz Koprivnice (voditeljica Sanja Mikulić). Učenici su bili podijeljeni u dvije grupe. Radionica kinetike, rad s polarimetrom i izrada grafičkog prikaza u Excellu izvedena je u učionici kemije Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, a radionice priprave indiga i bojenje pamučnih krpica u Praktikumu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima. Suradnica s Visokog gospodarskog učilišta bila je dr. sc. Ivka Kvaternjak

Ovakva suradnja više ustanova vrlo je korisna za obogaćivanje znanja učenika, popularizaciju znanosti i druženje učenika sličnih interesa, a kako se odvija već više godina možemo reći da polako postaje tradicija i primjer dobre prakse.


Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci