2018-11-09 23:55:00

Održali smo 8. Tulum s(l)ova – noćni čitateljski susret

Noćnim čitateljskim susretom održanim 9. studenoga 2018. uključili smo se u ovogodišnji ciklus nacionalnog projekta za poticanje čitanja iz užitka Tulum s(l)ova. Osim naše knjižničarke Marine Vidović Krušić, s učenicima prvog i drugog razreda družile su se i nastavnice Tara Medaković i Vesna Tomičević, v. d. ravnatelja Suzana Knežević te gošća Tamara Vrhovec. Večer smo proveli uživajući u raznim aktivnostima: rješavali smo kviz u Kahootu, čitali ulomke iz izabranih djela, čuli se putem Skypea s učenicima Prve gimnazije Varaždin, igrali „Igru potrage“, a naša gošća naučila nas je izrađivati lutkice od kolaž-papira i tkanine.

„Tulum s(l)ova“ je nacionalni projekt poticanja čitanja koji se održava osmu godinu za redom na inicijativu knjižničarke Draženke Stančić iz Ivanca, a uz potporu udruga školskih knjižničara. Projekt se provodi u dvije etape: noćni čitateljski susret i čitanje u lokalnoj zajednici. Na kraju godišnjeg ciklusa, na završnoj svečanosti, odabire se najuspješnija knjižnica koja je sudjelovala u projektu.

Naša školska knjižnica u ovome projektu sudjeluje od samoga početka, dakle već osam uzastopnih godina. Svake godine, osim glavnoga dijela programa u kojem učenici i nastavnici čitaju jedni drugima ulomke iz zanimljivih knjiga, školska se knjižničarka pobrine za šarolik ostali program.

Tako je ovogodišnji noćni čitateljski susret u našoj knjižnici započeo zabavnim kvizom znanja pomoću aplikacije Kahoot koji je pripremila nastavnica Tara Medaković. Glavni dio večeri bilo je ceremonijalno čitanje pjesama ili ulomaka iz proze po izboru učenika. Svi su pomno odabrali svoje tekstove, a najbolji dojam na prisutne ostavila je Dora Sokač s pjesmom „Notturno“ A. G. Matoša. Svojom izvedbom zaslužila je nagradu – knjigu „Povratak“ autorice Victorie Hislop.

Nakon čitanja uslijedio je razgovor putem Skypea s učenicima Prve gimnazije Varaždin na kojem smo predstavili svoje škole i čitali jedni drugima. Potom je knjižničarka održala kratko predavanje o vilama u hrvatskoj usmenoj književnosti nakon čega nam je gošća Tamara Vrhovec pokazala kako izrađivati lutkice-vile od kolaž-papira i tkanine pa smo u ovoj nadasve zanimljivoj večeri imali priliku pokazati i svoju kreativnost.

Završna aktivnost koju su nam nastavnice pripremile bila je „Igra potrage“ na temu književnih djela. Natjecatelji su bili podijeljeni u tri grupe te su zajedničkim naporima otkrivali nove tragove kako bi došli do glavne nagrade. „Tulum s(l)ova“ završio je u ponoć, ispunjavanjem evaluacijskih listića, koje su zasigurno svi ispunili najboljim ocjenama.  

Više fotografija možete pogledati u fotogaleriji

Tekst: Ena Belani, 2. c
Fotografije: Marina Vidović Krušić, prof., Suzana Knežević, prof.


Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci