2018-11-22 23:55:00

Završen projekt o glagoljici u Mjesecu hrvatske knjige

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige (15. listopada - 15. studenoga) čija je tema, povodom Europske godine kulturne baštine, bila „Baš baština“, obilježili smo projektom na temu glagoljice. U nizu aktivnosti čija je poveznica bila glagoljica organizirali smo izložbu, dvije likovne radionice, ugostili akademika Josipa Bratulića, a i dio terenske nastave u Zagrebu posvetili smo upravo glagoljici. U projekt su bili uključeni brojni naši učenici, a nositeljice projekta bile su sve profesorice hrvatskoga jezika naše škole, v. d. ravnatelja te drugi suradnici. U okviru projekta surađivali smo s nekoliko institucija u Križevcima i Zagrebu.

Projekt smo započeli polovicom listopada izložbom pod nazivom „U temeljima hrvatske baštine - baš glagoljica!“. Osim učeničkih likovnih uradaka posvećenima najvrjednijim prvim glagoljičkim knjigama i rukopisima, profesorice hrvatskoga jezika Sanja Jelenak i Martina Čengić Filipčić prikupile su i izložile različite uporabne predmete oslikane na temu glagoljice. Izloženi su i pretisci triju glagoljičkih knjiga koje čuvamo u našoj školskoj knjižnici.

Druga aktivnost našega projekta održana je 24. listopada kada su učenici drugih i četvrtih razreda naše škole gostovali u OŠ Ljudevita Modeca u Križevcima gdje je za njih održana radionica izrade glagoljičkih slova koju je vodila učiteljica likovne kulture Senka Pleše. Učenici su izrađivali slova glagoljice tehnikom uljnih pastela i tuša, a slova su im poslužila za izradu naziva škole koji su potom izvjesili u školskome holu.

Vrijedne i maštovite ruke naših učenika odradile su i treću aktivnost, 10. studenoga na kreativnoj radionici koju je vodila Ana Hleb, inače profesorica biologije na našoj školi. Oslikavali su čaše i šalice glagoljičkim slovima.

Vrhunac događanja zbio se 16. studenoga kada smo u prepunoj auli naše škole ispunjenoj svim našim učenicima, nastavnicima, ali i publikom iz grada, ugostili uvaženog akademika Josipa Bratulića. On nam je održao predavanje na temu „Glagoljica – temelj naše baštine“. Svojim stručnim i toplim predavanjem o značaju glagoljice u cjelokupnoj hrvatskoj, ali i europskoj kulturnoj baštini ganuo je gimnazijalce, no i sam je bio vrlo ganut jer nikada prije predavao tako velikoj skupini srednjoškolaca. Suorganizator predavanja bio je križevački ogranak Matice hrvatske na čelu sa svojom predsjednicom Renatom Husinec, a za pripremu programa u školi zaslužne su profesorice hrvatskoga jezika (Sanja Jelenak, Martina Čengić Filipčić, Sanela Đurkan, Jelena Miklečić) te školska knjižničarka Marina Vidović Krušić.

Svoje bavljenje glagoljicom zaokružili smo 22 studenoga terenskom nastavom u Zagrebu tijekom koje su učenici drugih razreda posjetili Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti te tamo, družeći se ponovno s akademikom Bratulićem koji im je predstavio Bašćansku ploču, poklonili se tom dragom kamenu naše baštine. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici učenici prvih razreda posjetili su izložbu „Hrvatska glagoljica“, a u Zbirci starih i rijetkih knjiga pogledali pretiske najstarijih hrvatskih glagoljičkih knjiga. Organizatorice terenske nastave bile su školska knjižničarka Marina Vidović Krušić i v. d. ravnatelja Suzana Knežević.

 Nadamo se da smo nizom aktivnosti kroz Mjesec hrvatske knjige posvećenih glagoljici uspjeli pobuditi kod naših učenika interes za ovo naše staro hrvatsko pismo i općenito za kulturnu baštinu koja je važna jer izgrađuje identitet svakoga pojedinca i naroda.

Tekst: Suzana Knežević, prof.
Fotografije: nastavnici i učenici škole, Prigorski.hr


Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci