2019-02-12 23:10:00

Zaljubljenici u ptice uživali na predavanju u Gradskoj knjižnici

Magistar ekologije i zaštite prirode Miloš Martinović održao je 12. veljače 2019. informativno predavanje i predstavljanje knjige „Ptice Hrvatske i Europe“ u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” Križevci. Predavanju su prisustvovali učenici naše škole u pratnji profesorice Gordane Pintarić Kovač.

Magistar Martinović, jedan od urednika hrvatskog izdanja najuspješnijeg priručnika o pticama na zanimljiv je način upoznao publiku s ovim iznimno bogatim priručnikom. Sa 440 stranica i 4000 ilustracija priručnik je namijenjen i ornitolozima i početnicima jer opisuje veličinu, izgled, stanište i glasanje ptica koje se u različita doba godine mogu naći na području Hrvatske.

U priručniku se nalazi mnogo topografskih prikaza, kao i mnoštvo morfoloških opisa pojedinih vrsta pa je tako predavač objasnio kako se ruho razlikuje s obzirom na spol i starost ptice te doba godine. Praktičnim je savjetima publiku uveo u svijet promatranja ptica pa smo saznali da od opreme možemo koristiti dalekozore, teleskope, kao i fotografsku opremu. Naučili smo da su ptice neizostavan dio ekosustava, bioindikatori su promjena u okolišu te povezuju razne ekosustave.

 

 

 

 

Nakladnik priručnika je Udruga BIOM, dobrovoljna nevladina organizacija koja se bavi zaštitom prirode, njezinom promidžbom i popularizacijom. Osnovana je 2006. godine,  od kada radi na sustavnom podizanju svijesti javnosti o bioraznolikosti, ugroženosti vrsta i staništa, zaštiti divljih ptica i njihovih staništa te djelovanju na području znanstvenog i stručnog istraživanja flore, faune i staništa. 

Iako kultura promatranja ptica u Hrvatskoj još uvijek nije raširena kao u nekim dijelovima svijeta, a ovaj bi priručnik mogao zainteresirati i potaknuti veći broj ljudi na takvu vrstu aktivnosti.

 

                                                                               Tekst: Frana Končurat, 2.a

                                                                               Fotografije: prigorski.hr


Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci