2019-02-26 23:26:00

Predavanje o tradicijskim vrtovima u Gradskoj knjižnici

U sklopu tribine „Zeleni utorak“ 26. veljače 2019. u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” dr. sc. Dijana Horvat, viša predavačica na Visokom gospodarskom učilištu Križevci održala je predavanje o tradicijskim cvjetnim vrtovima koje je privuklo mnoge zainteresirane Križevčane, među kojima su bili i neki naši učenici u pratnji profesorice Gordane Pintarić Kovač.

Pojam „tradicijski cvjetni vrt“ odnosi se na uređenje dvorišta, vrta ili okućnice jednogodišnjim i višegodišnjim autohtonim ukrasnim biljem u kombinaciji s utilitarnim biljem (ljekovito i aromatsko bilje, voćne vrste) te vrtnim elementima od prirodnih materijala. Predavačica dr. sc. Dijana Horvat istaknula je kako je očuvanje tradicijskih cvjetnih vrtova od osobite važnosti, ne samo zbog same ljepote takvih vrtova, već i zbog staništa koje pružaju mnogim biljnim i životinjskim vrstama. Dodala je da bi sve u tradicijskom vrtu (ograda, ukrasi, namještaj) trebalo biti od prirodnog materijala poput šiblja te nabrojala mnoge tradicijske cvjetne vrste kao što su neven, dragoljub, suncokret, ruža, karanfil, božur, jaglac, djevojačko oko, cinija i mnoge druge. 

Naši gimnazijalci uživali su u ovom vrlo zanimljivom predavanju koje je svima prisutnima osvijestilo da je očuvanje tradicijske baštine zadaća je svih nas.

 

                                                                                               Tekst: Ena Belani, 2. c

                                                                                               Fotografije: prigorski.hr


Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci