2019-02-14 16:09:00

Naša škola uključila se u obilježavanje kampanje „Milijarda ustaje“

U četvrtak 14. veljače 2019. Križevci su na Gradskom trgu plesali za sve zlostavljane žene i djevojke povodom kampanje „One billion rising“ – „Milijarda ustaje“. U organizaciju i obilježavanje kampanje uključile su se Križevačke mažoretkinje, Udruga invalida Križevci, Udruga HERA te Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije te plesna grupa naše škole sa svojom voditeljicom, profesoricom Magdalenom Markešić i školskom psihologinjom, profesoricom Sanelom Štubelj.

Kampanja „Milijarda ustaje“ svjetska je globalna kampanja koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day 2012. godine predvođen aktivistkinjom Evom Ensler kao poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena. Hrvatska nije iznimka. Podaci su alarmantni. Svakih 15 minuta jedna je žena fizički zlostavljana, svake godine prijavi se oko 20 000 slučajeva nasilja, a sve veći broj žena ubijaju njihovi partneri.

“Milijarda ustaje” globalni je prosvjed i poziv milijunima zlostavljanih žena i djevojaka na plesni ustanak da izađu iz svojih domova, stanu na ulice i trgove te protestiraju i plešu. Ovaj poziv je jednako tako upućen i svim muškarcima, svima onima koji vrednuju, cijene i vole žene, ili to tek trebaju naučiti. Ove se godine u Hrvatskoj plesalo u Zagrebu, Zadru, Splitu, Osijeku, Vinkovcima, Slavonskom brodu te u mnogim drugim gradovima, kojima su se i ove godine pridružili i Križevci.

Plesna grupa uključila se u kampanju izvođenjem plesa „Break the chain“, koji je zajedno s Križevačkim mažoretkinjama izvela u Paviljonu na trgu. Djevojke su pokazale svoje plesno umijeće brzo usvojivši zadanu koreografiju, ali i suosjećanje i podršku problemu na kojeg se željela skrenuti pažnja – nasilju nad ženama. Ovime se uspješno nastavlja suradnja koju Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci godinama njeguje s Udrugom HERA – udrugom za zaštitu ljudskih prava.

 

        Više fotografija možete pogledati u fotogaleriji.

                                                                      Tekst: Sanela Štubelj, prof.

                                                                      Fotografije: Magdalena Markešić, prof.


Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci